ÇEYREK ASIRLIK RÜYA GERÇEK OLUYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin modern ulaşımın temel taşlarından olan tramvay projesinde araç alımı sözleşmesi imzalandı…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentte raylı sistem devrini başlatacak olan tramvay projesinde 12 adet tramvay aracı alımı sözleşmesi imzalandı. Kocaeli’nde çeyrek asırlık bir hayalin gerçeğe dönüşeceği tramvay projesinde araç alımı sözleşmesi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik tarafından imzalandı.

İN’DE TÖREN DÜZENLENDİ

Sekapark’ta Büyükşehir tarafından yapımı tamamlanan Kocaeli Bilgilendirme Noktası(İN)’nda düzenlenen törende Başkan Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Büyükakın ve Durmazlar firması yöneticilerinin yanı sıra Başkan Vekili Zekeriya Özak, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları ve basın mensupları hazır bulundu. Kocaeli basının yoğun ilgi gösterdiği programda söz alan Genel Sekreter Büyükakın, Kocaeli’nde çeyrek asırlık bir rüyanın gerçek olduğunu ifade etti.

RAY MONTAJI ŞUBATTA BAŞLIYOR

Genel Sekreteri Büyükakın, ”Yüklenici firmamız Durmazlar Makine ve Ticaret A.Ş. ve bizler Kocaeli tarihi açısından son derecede önemli ana tanıklık etmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bildiğiniz üzere tramvay hattı ihalesi geçtiğimiz aylarda yapıldı. 113 milyon 990 bin TL ihale bedeli bu ihalemizi Gülermak Ağır Sanayi ve Taahhüt A.Ş. kazandı. 7 Ağustos 2015’te yer teslimi yapıldı. İş bitimi tarihimiz ise 6 Şubat 2017. Şantiye kurulumuna başladık. Depo alanı etrafını paneller ile kapattık ve inşaat için sondaj çalışmalarına başladık. Yüklenici 10 Ekim 2015 tarihine kadar güzergah ve alt yapı uygulama projelerini müşavire ve idareye sunacak. Alt yapı imalatına ve güzergah temel kazısına kasım ayında başlıyoruz. Şubat ayında ise ray montajına başlamayı planlıyoruz” ifadesini kullandı.

30 BİN M2 DEPO ALANI

Akçaray’ın ilerleyiş planından bahseden Genel Sekreter Büyükakın, ”Önümüzdeki haftalarda tramvay araçlarının parklanacağı, bakım onarım işlerinin yapılacağı hattın işlemesine yönelik kontrol merkezi, idari ofislerin, jeneratör binasının, su deposunun ve trafo binasının bulunacağı toplam 30 bin metrekarelik depo alanının inşaatına başlayacağız. Tramvay araçlarının alımı da eş güdümlü bir şekilde devam etmektedir” şeklinde konuştu.

TARİHİ BİR GÜNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ

Tarihi bir güne şahitlik edildiğini dile getiren Başkan Karaosmanoğlu,”Akçaray ile metronun ön adımlarını atıyoruz. Burada bulunan, bulunmayan herkes, bu tarihi günün bir parçasıdır. Hepimiz, bu şehirde yaşayan herkes bu başarının mimarıdır. Yarım asra yaklaşan bir rüyayı gerçekleştirmek için bugün kollarımızı sıvıyoruz” şeklinde konuştu.

İNŞAAT 2016 SONUNDA BİTECEK

Hafif raylı sistemlerin kurulmasının Kocaeli gibi bir şehrin somut ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, ”Akçaray, Ulaşım Master Plânı’nın gereği olduğu kadar, milletimizin talebi ve ortak aklın da bir sonucudur. Allah’ın izniyle 2016’nın sonunda inşaat tamamlanacak. Hat, 7,2 km uzunluğunda ve 11 istasyondan oluşacak. Açılış yılında günlük yolcu taşıma kapasitesi yaklaşık 16 bin kişi olacak” dedi.

ŞEHRİN DOKUSU KORUNACAK

Akçaray’ın inşaatında tek bir ağaca zarar verilmeyeceğini ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, “Mücbir sebep olursa ağaçların yeri değiştirilecek, bire bin fidan dikilecek. Şehrin dokusu, Büyükşehir’in zimmeti altındadır. İnşaat sırasında Akçaray güzergâhında faaliyet gösteren esnafın, bölge sakinlerinin rahatsız edilmemesi için azami dikkat edilecek. Kazılar sırasında şehir içi trafiğini aksatmamak için, alternatif güzergâhlar belirledik. Trafik kesintisiz akmaya devam edecek” bilgisini verdi.

12 ADET TRAMVAY ALIMI SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Konuşmaların ardından 12 adet tramvay aracı alımı sözleşmesi imzalandı. İmza töreninden sonra protokol ve basın mensupları, Kocaeli Bilgilendirme Noktası(İN)’nı dolaştı. Kocaeli halkının Sekapark’taki yeni buluşma noktası olacak İN, Başkan Karaosmanoğlu, protokol üyeleri ve basın mensupları tarafından dikkatle incelendi. İlk olarak Akçaray Sergisi’ni misafir eden İN, Başkan Karaosmanoğlu tarafından çok beğenildi.

RAYLI SİSTEM DEVRİ BAŞLIYOR

Kocaeli’de raylı sistem döneminin başlangıç noktası olacak tramvayda kısa sürede çok önemli mesafe kat edildi. Geniş katılımlı bir basın toplantısıyla Kocaeli halkına tanıtılan tramvayın yapım ihalesi ve 12 adetten oluşan araç ihalesi arka arkaya gerçekleştirildi. Böylece 19 milyon 740 bin Avro bedelle araç yapımı ihalesini kazanan ve %100 yerli bir firma olan Bursalı Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. ile sözleşme imzalandı.

GAR İLE SEKAPARK ARASINDA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tramvay projesinin güzergahı için yolcu talebi, diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonun sağlanması ve inşaat maliyeti gibi konular ele alınarak tramvayın Otogar ile Sekapark arasında Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark güzergahında yol alması kararı alındı.

AKÇARAY, 2017’DE YOLCU TAŞIYACAK

En ince detaylara kadar titizlikle yapılan ve 10 ayrı alternatif arasından belirlenen güzergahta, halkımıza ve iş yerlerimize en az rahatsızlık verecek şekilde yapılacak çalışmaların ardından 2017 yılı içinde tramvayımız yolcu taşımacılığına başlayacak. Sekapark-Otogar arasında çift yönlü, 7,2 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan güzergâhta halkımızın internet üzerinden verdiği oylarla belirlenen tramvayımıza halkımızın isteğiyle Akçaray adı verildi.

GÜNDE 16 BİN YOLCU

Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından üretilecek araçların uzunluğu 32 m, genişliği 2,65 m ve yüksekliği 3,30 m olarak tasarlandı. İki yönlü hareket edebilen ve %100 alçak tabanlı üretilecek araçların maksimum hızı saatte 70km, ortalama İşletme hızı ise saatte 20 km olacak. Sekapark–Otogar arasında, açılış yılında 6 dk sefer sıklığı ile günde 16 bin kişiyi taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem alanında yapacağı ilave yatırımlarla bu sayıyı her yıl artırmayı planlıyor.

300 YOLCU KAPASİTELİ ARAÇLAR

Şehir içinde hareket kabiliyetinin maksimum seviyede olabilmesi için 5 modülden oluşacak 300 yolcu kapasiteli tramvay araçları, tek yönünde 4 çiftli ve 2 tekli kapı bulunduracak. Akçaray; konfor, estetik ve çevre duyarlılığı ile Kocaeli halkının hizmetine sunulacak.

17 AYDA ARAÇLAR TAMAMLANACAK

İhaleyi kazanan yüklenici firmadan 12’nci ayda 1 araç, 14’üncü ayda 2 araç, 15’inci ayda 3 araç, 16’ıncı ayda 3 araç ve 17’inci ayda 3 araç olmak üzere toplam 12 adet tramvay aracını teslim etmesi isteniyor.

İNTERAKTİF BİLGİ EKRANLARI

Büyükşehir’in tanıtım ofisi olarak hizmet verecek İN’de ise tarih boyunca ulaşımın önemi, Kocaeli’de ulaşım tarihi gibi konularda filmler ve simülasyon gösterileri yer alıyor. Yine interaktif bilgi ekranlarında Büyükşehir’in bu güne kadar yaptığı tüm yatırımlar ile Kocaeli Ulaşım Ana Planı detaylarını takip edebilirsiniz.

AKILLI HARİTA STANDI ÇOK BEĞENİLECEK

Türkiye'de ilk kez Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ulaşım çalışmalarını bir sergi çalışmasıyla halkla buluşturuyor. Sergide ilk kez ziyaretçilere tabletler ile akıllı harita standı üzerinden Akçaray’ın geçeceği güzergahları üç boyutlu olarak takip edilebilme ve kent planını bütün olarak görebilme imkanı sunuluyor. İN’e gelen konuklar dev Kocaeli haritası üzerinde Akçaray’ın ne şekilde yol alacağını görme imkanı bulacak. Dört farklı açıdan ayrı ayrı izlenebilecek akıllı harita büyük ilgi çekecek.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRMEYİ UNUTMAYIN

Kocaeli’nin en güzel noktalarından çekilmiş fotoğraflarda kendinizi görmek isterseniz sergide greenbox odasına mutlaka uğrayın. İki farklı fotoğrafın özel bir renk tekniği ile birleştirilmesiyle elde edilen görüntüleme tekniğine göre hazırlanan odada vereceğiniz pozlar; Kocaeli'nin en popüler gezi yerlerine giderek çektiremeyeceğiniz kadar gerçek ve etkileyici olacak. Hatıra fotoğrafı odasında; hiç gitmediğiniz Ballıkayalar’da dağ tırmanışı yapabilir ya da yıllar öncesinde kalmış nostaljik bir lokomotifin yanında poz verebilirsiniz. Dilerseniz fotoğrafınızı sosyal medyada paylaşabilirsiniz.

UNUTULMAZ BİR SİMÜLASYON DENEYİMİ

Bir başka unutulmayacak deneyim ise simülasyon odasında yaşanacak. Simülasyon odasına gelen ziyaretçiler, Akçaray ile sanal bir yolculuğa çıkacak. Akçaray’ın tüm istasyonlarını, geçtiği güzergahı, tüm efektleriyle birebir yaşamak isterseniz Simülasyon Odası'na mutlaka uğrayın.

İN’DE ÇOCUKLARIMIZA SÜRPRİZLERİMİZ VAR

İN’e gelecek ziyaretçilerimizin çocukları için hazırlanan bölümde minik konuklarımız boyama yapacak, trafik kurallarını öğrenecek ve yap-boz oyunlarıyla eğlenecek. Çocuklara özel tasarladığımız bilgisayar oyunları ve etkinlikler için bekliyoruz.

05 Eki 2015 - 16:03 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.