ZENGİN KENTİN FAKİR BEKÇİLERİ OLACAĞIZ

TÜPRAŞ’ın genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınması hakkında oda başkanları ortak basın açıklaması yaptı. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, “Diğer sanayi kuruluşları da genel müdürlüklerini taşırsa, zengin kentin fakir bekçileri olacağız” dedi.

Koç Holding, grubunun lokomotifi TÜPRAŞ’ın genel müdürlüğünü İstanbul’a taşıma kararı alması kentte büyük ses getirdi. İlimizin vergi gelirlerinin önemli bir bölümünü etkileyecek bu gelişmeden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi büyük zarar görecek. Karara ilimizin önemli odalarının başkanları da sessiz kalmadı. Bugün KSO Sosyal Tesisleri'nde ortak açıklama yaptılar. Açıklamada Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk yer aldı.

SOSYAL KAYIPLAR GERÇEKLEŞTİRECEKTİR

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İSO 500 araştırmasına göre 2018 yılında TÜPRAŞ yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye’nin en büyük sanayi şirketidir. Üretimden satışlarda 79 milyar TL ile birinci sırada ve toplam üretimden satışların yüzde 9’unu gerçekleştirmiştir. 3,8 milyar TL vergi sonrası kâr elde etmiştir. TÜPRAŞ’ın 2018 yılında ihracatı 2,5 milyar dolardır. İthalatı ise 13,6 milyar dolardır. Kocaeli vergi geliri 2018 yılında 73,5 milyar TL’dir. Kurumlar vergisi ise 1,8 milyar TL’dir.

SEKA KAPANINCA KÜLTÜR YOK OLDU

TÜPRAŞ kurumlar vergisi ise 207,4 milyon TL’dir. TÜPRAŞ, ilimizin en önemli şirketlerinden birisi. Kocaeli dediğimiz de 70’li yıllarda SEKA vardı. SEKA kapanınca maalesef o kültür yok oldu. Mannessmann vardı. Onunda il ile ilgili kültürü vardı. O da kapanınca kültür yok oldu. TÜPRAŞ’ın genel müdürlüğünün finansal nedenlerle taşınması ilimizde sosyal kayıplar gerçekleşecektir. Gitmeleri konusunda ısrar ederlerse, ‘Biz gitmek zorundayız’ derlerse bunun da önünü açmak gerekir diye düşünüyorum. Biz katı bir duruş sergilememeliyiz. Siyasi bir değişim nedeniyle İstanbul’a olan bakış açıları değişmiş olabilir. Ama bu taşınma isteğinin siyasi olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki genel anlamda baktığımızda biz de gitmelerini istemiyoruz. Bizim şu anda Sayın Cumhurbaşkanına ulaşma çabamız olmalı”

HÜKÜMET DESTEĞİYLE

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, "Bugün TÜPRAŞ yönetimi yarın başkan bir şirket. Çok büyük kayıp yaşayan ilçenin oda başkanı olarak konuşuyorum. Kocaeli geneline baktığımızda birkaç yıldır taahhütte Türkiye birincisiyiz. Bunun dışında 71 milyon toplamdan fazla vergi veren il Kocaeli. Kentin sosyalleşmesi burada çalışan beyaz yakalılara bağlıdır. Bence bu sorun hükümet desteğiyle ele alınmalıdır. Diğer sanayi kuruluşları da genel müdürlüklerini taşırsa, zengin kentin fakir bekçileri olacağız” dedi.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, “Biz her zaman sanayi kuruluşlarımızın yanında olmayı önemsiyoruz. Çünkü bir ilde üretim yapıldığında o ilin alternatif maliyetleri artıyor. O kuruluşlara iyi hizmet edilebilmesi için ve aynı zamanda sanayicinin de üretim kapasitesini en üst seviyede sürdürebilmesi, o ile ödenen vergi miktarı ile de alakalıdır. TÜPRAŞ’ın Genel Müdürlüğü’nü İstanbul’a taşıması gibi bir konu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.

SİYASİ KİMLİK ÇIKARILMALI

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, "Kocaeli insanını temsil etme yetkisi alan herkes böyle bir konuda tüm siyasi kimliğini üzerinden çıkarıp Kocaelili bir kişi olarak konuşmalar yapmalıdır. Bu tür firmalarda üst düzey görev yapan kişilerin Kocaeli sosyal hayatında olması da bu kentin sosyalleşmesine faydalı olacaktır. Burada henüz kaybedilmiş olarak görmüyorum bu durumu. Kocaelili olarak hareket edecek tüm paydaşlar ve ona bağlı kişilerin ortak hareketiyle bu durum ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

#

08 Ağu 2019 - 14:07 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.

02

Ata - Iyide kardesim bu tupras yunanistanami gitti bu beyler neden ozellestirmelerle ilgili bi durus gostermediler acaba sormak lazim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ağustos 14:07