ZEYTİNOĞLU EKİM AYI KAPASİTE KULLANIM ORANLARINI DEĞERLENDİRDİ

-Merkez Bankası verilerine göre ekim ayı kapasite kullanım oranı geçen yıla göre Türkiye genelinde 1,8 puan artışla yüzde 77,9’dan yüzde 79,7’ye, Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranı 1,1 puan artışla yüzde 70’den yüzde 71,1’e çıktı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranının ekonominin önemli öncü göstergelerinden biri olduğunu ifade ederek, “Türkiye genelinde ekim ayında kapasite kullanım oranının son yılların zirve değeri olduğunu görüyoruz. Yılın başından bu yana hem ilimiz hem ülke genelinde kapasite kullanımlarının geçen yılın üzerinde olmasını önümüzdeki dönem için ümit verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Kapasite kullanım oranlarında Türkiye geneline paralel Kocaeli’de de otomotiv sektörünün yüksek performansını vurgulayan Zeytinoğlu, “Merkez Bankası verilerine göre ekim ayında otomotiv ve diğer ulaşım araçları, giyim ve tekstil ürünleri, elektronik, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektörlerinin kapasite kullanım oranlarının yüzde 80’in üzerinde gerçekleşmesini olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

KSO tarafından Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yapılan araştırmada firmaların yüzde 66’sının kapasite kullanımlarının geçen aya göre artış bildirdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Firmalarımızın iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine baktığımızda yüzde 20’si, kasım ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 64’ü bu miktarın değişmediğini ve yüzde 16’sı azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 64’ü sipariş miktarında bir değişme olmadığını ve 14’ü ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

25 Eki 2017 - 15:53 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.