AÇLIK SINIRI BİN 99 LİRA!

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'na göre, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 99 TL, yoksulluk sınırı 3 bin 580 TL oldu...

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 26 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Ocak ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre Ocak ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 99 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 3 bin 580 TL oldu.

Türk-İş'in hesaplarına göre; asgari ücrete yılbaşında yapılan 42.43 TL'lik net artışın daha ele geçmeden fiyat artışları karşısında eridiği belirtildi. Açıklamada, asgari ücretin açlık sınırı olarak tanımlanan tutarın yüzde 77'sini, yoksulluk sınırı olarak tanımlanan tutarın ise ancak yüzde 24'ünü karşılayabildiği vurgulandı. Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.63 oranında arttı. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 9,64 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 8.76 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda, süt fiyatı bazı markalarda indirim nedeniyle on kuruş ucuzladı, yoğurt fiyatı aynı kaldı, peynir fiyatı ortalamasında da gerileme tespit edildi. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, kıyma ve tavuk fiyatı aynı kaldı, kuşbaşı etin fiyatı yükseldi. Hamsi, istavrit gibi çok tüketilen balıkların fiyatı kiloda ortalama elli kuruş, yumurta fiyatı tanede dört kuruş arttı.

Yaş sebze ve meyvede de soğuk hava ve toptancı haline gelen ürün azlığı nedeniyle fiyatlarda artış görüldü. Geçen ay sebze ortalama kilogram fiyatı 3.39 TL iken bu ay 3.56 TL'ye yükseldi. Patatesteki artış yüzde 51.5 oldu. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 2.13 TL iken bu ay 2.38 TL olarak hesaplandı. Sebze-meyve ortalaması olarak geçtiğimiz ay 2.99 TL hesaplanan kilogram fiyatı bu ay 3.20 TL oldu. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; günlük tüketiminde ağırlıklı olan ekmek fiyatı aynı kaldı. Makarna ve irmik fiyatında ise artış yaşanırken; pirin, bulgur ve un fiyatı değişmedi.

27 Oca 2014 - 16:45 - Güncel



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.