SU HASTANELERİNDEN MAVİ BAYRAKLI PLAJLARA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin amiral gemisi İSU Genel Müdürlüğü, Kocaelililere arıtılmış ve sağlıklı içme suyu temin ederken, ‘’ Sıfır Kirlilik’’ hedefi ile de çevreyi atık su kirliliğinden koruyor. Kurumun, “Su Hastanelerimiz” diye tanımladığı atık su arıtma tesisleri ile deniz ve derelerde balık canlılığı artarken, Kocaelililer de mavi bayraklı plajlarda yüzmenin keyfini yaşıyor.

SIFIR KİRLİLİK İLKESİ

Evlerimizde, işyerlerimizde ve sanayi tesislerimizdeki arıtılmış su, kullanım sonrası atık suya dönüşüyor. Bu atık suların çevreyi kirletmemesi ve insan sağlığını etkilememesi için İSU Genel Müdürlüğü, şehrin en ücra noktasına kadar kanalizasyon hatlarını, onlarca atık su terfi merkezini ve “Su Hastaneleri” olan arıtma tesislerini işletiyor.

123 MİLYON M3 ATIK SU ARITILDI

Ülkemizdeki sanayinin önemli şehirlerinden biri olan Kocaeli’nin, etrafında kurulduğu İzmit Körfezi ile Karadeniz kıyılarının kirlilikten arındırılması için Kurumumuz, 5’i ileri biyolojik olmak üzere 23 adet atık su arıtma tesisi ile hizmet veriyor. Bu tesisler ile birlikte 2017 yılında 123 milyon m3 atık su arıtıldı. Yüzde 99 oranında arıtım yapan İSU, bu oran ile Türkiye’de büyük bir başarıya imza attı. İzmit Körfezi kuşaklama kollektör hattının son aşaması olan Darıca-Eskihisar arasında yapımı süren atık su tünel inşaatı tamamlanma aşamasına geldi. Kısa bir süre içinde bu projenin tamamlanması ile birlikte arıtma oranı, yüzde 100’e çıkacaktır.

65 BİN TON ÇAMUR BERTARAFI

Ülkemizde bir ilk olarak köylere kadar atık su arıtma tesisi kuran İSU, bu tesisleri rantabl çalıştırıyor. Sıfır kirlilik ilkesi ile çalışan kurum, 2017 yılında arıttığı atık sudan çıkan 65 bin ton çamurun, yakılarak bertaraf edilmesi için 11 milyon lira harcama yaptı. Bu sayede İzmit Körfezi, Karadeniz kıyıları ve dereler atık su çamurundan kaynaklanan kirlilikten kurtarıldı.

ÇAMUR YAKMA TESİSLERİ HAZIR

İSU Genel Müdürlüğü oldukça maliyetli olan altyapı yatırımları için alternatif kaynakları da en iyi şekilde değerlendirme yoluna gidiyor. Her yıl çamur yakmaya 11 milyon lira ödeyen İSU, hem çamurların bertarafı hem de enerji üretimi sağlamak için Başiskele Kullar ile Gebze atık su arıtma tesislerinde çamur yakma ve enerji üretim tesisleri kurdu. Her biri günlük 95 ton atık su çamuru yakacak olan çamur yakma ve enerjj üretim tesislerinin inşaat ve montaj çalışmaları tamamlandı. Bakanlıktan onay alma süreci devam eden tesislerin devreye alınmasıyla her yıl çamur berterafı için ödenen 11 milyon lira şehrin ihtiyaçları doğrultusunda yatırımlarda kullanılmak üzere Kurumun kasasında kalacak.

ATIK SU KAYNAK HALİNE GELDİ

Küresel ısınma ile birlikte tatlı su ihtiyacının daha da önem arz etmesi üzerine İSU Genel Müdürlüğü, hazırladığı proje ile atık suyu da ekonomiye kazandırdı. İSU mühendislerince hazırlanan geri kazanım suyu projesi ile birlikte atık sular ikinci bir arıtmadan geçirilerek yeniden arıtılıyor. Arıtma tesislerinde kurulan geri kazanım suyu tesisleri ile yıllık 30 milyon m3 kapasiteli geri kazanım suyu elde ediliyor.2017 yılında sanayi tesisleri ile yeşil alanların sulanması için gerekli olan suyun 16 milyon m3’ü geri kazanım suyundan karşılandı. Bu sayede içme su üzerindeki stres azaltılırken 60 milyon lira tasarruf sağlanmış oldu.

MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR

İleri biyolojik atık su arıtma tesisleri ile atık suların arıtılmasıyla denizler ve dereler temizlendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yatırım ve koruma çalışmaları ile birlikte deniz ve derelerde canlı çeşitliliği günden güne artmaya başladı. Kocaelililer sahillere akın ederken balık avlamanın da hazzını yaşıyorlar. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklardan bunalan Kocaelililer ile çevre illerden gelen vatandaşlar, serinlemek için İzmit Körfezi ile Karadeniz kıyılarındaki mavi bayraklı plajlara akın ederek temizlenen sularda yüzmenin ve mavi bayraklı plajlarda güneşin tadını çıkarıyor.

#

17 Tem 2018 - 12:39 - Güncel



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.