Zeytinoğlu: Sanayicinin eleman talebinin ancak yarısı karşılandı

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mayıs ayında İş-Kur’un sanayicilerin eleman talebinin ancak yarısını karşılayabildiğine dikkat çekerek 5 aylık dönemde de aynı durumun sözkonusu olduğunu, bir yandan işsizlik sürerken, bir yandan sanayicinin nitelikli ara eleman sorunu yaşadığını söyledi.

Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan Kocaeli ili işgücü istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yüksek işsizlik oranının alınan tedbirlere rağmen hala en önemli sorun olmaya devam ettiğini ifade ederek, “Gerek ülkemizde gerek bölgemizde ciddi iş açığı olduğunu biliyoruz. Kocaeli İŞKUR’dan aldığımız verilere göre mayıs ayında ilimizden alınan açık iş sayısı 10 bin 483 kişi iken işe yerleştirilenlerin sayısı sadece 5 bin 198. Yani bölgemizdeki sanayicinin istihdam talebinin ancak yarısı karşılanmış. Kümülatif olarak baktığımızda ise, beş aylık dönemde işveren talebi 45 bin 300 kişi iken işe yerleşen sadece 19 bin 748 kişi. Oysa sistemde 54 bin 163 kayıtlı işsizimiz var ve ne yazık ki bu işsizler firmalarımızın talebini karşılayamıyor. Hala iş açığı devam ediyor. Bunun işsizlik oranlarıyla örtüşmediğini görüyoruz.” dedi.

Kocaeli’deki sanayi kuruluşlarının ara eleman ihtiyacının devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Firmalarımızdan hala nitelikli ara eleman bulamadıkları noktasında geri bildirimler alıyoruz. Bunun yanında Kocaeli’de kayıtlı işgücü sayısı 125 bin 202 kişi. Ve kümülatif olarak baktığımızda mayıs ayı itibariyle işveren talebi bu sayının üçte biri kadar.” dedi.

Esas çözümün mesleki eğitim olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Burada yapısal bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Sanayiciler olarak meslek lisesi ve meslek yüksek okul mezunu olan gruba odaklanmamız ve bu gençleri kazanmamız gerekiyor. Mesleki eğitimdeki yapısal reformların sonucunu uzun vadede görebiliriz ama kalıcı bir çözüm olur.” dedi.

12 Haz 2018 - 20:38 - Güncel



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.