EN TATLI GENÇLİK İKSİRİ: HURMA

Ülkemizde en çok Ramazan ayında tüketilen meyvelerin başında gelen hurmanın faydalarını VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Diyetisyen Gamze Kalelioğlu anlattı. Hurma, çok eski çağlardan beri insanlar tarafından kullanılan bir besin kaynağı olmasının yanı sıra geleneksel halk ilacı da olarak bilinir. Hurmanın en çok bilinen özelliği tatlı krizlerinde güzel bir çözüm olduğudur; fakat hurmanın hiç bilmediğiniz birçok özelliğini de sıralayabiliriz. 

İÇİNDE SAĞLIK İÇİN YOK YOK!

Hurmanın içinde pek çok faydalı mineral bulunur. Bunlardan bazıları; Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, manganez, magnezyum, fosfor, sodyum, çinko, demirdir. Hurma meyvesinde yüzde 44-88 oranında şeker bulunur. Potasyum kaynağı olarak bildiğimiz muzdan 2,5 kat fazla potasyum içerir. Hurma proteini de kaliteli olup 23 çeşit aminoasit vardır. Ayrıca yüzde 0,5- 3,9 oranında sağlık için yararlı olan 'pektin' bulunur. Pektin; gastrointestinal sistemin düzenleyici ve koruyucusu, bağışıklık sistemini güçlendirici, ülser ve nefrit karşıtı ajan olarak bilinir. Çeşitli meyvelerle karşılaştırıldığında hurma, enerji, lif ve mineral yönünden daha zengindir. Hurma meyvesinin sindirime olan etkisi de bağırsağın boşalma zamanı yavaşlatmasıyla ilgilidir.

EN İYİ ANTİOKSİDAN MEYVELERDEN

Hücrelerimiz sürekli yıkıcı streslere maruz kalır ve dolayısıyla yaşlanmayı yavaşlatıcı, kanserden ve birçok hastalıktan koruyan maddeler 'antioksidan maddeler' olarak bilinir. Hurma bilinen en iyi antioksidan meyvelerden biridir. Hurmanın mide ülserini iyileştirici özelliğinin içerdiği antioksidan etkisiyle olduğu düşünülmektedir. Glisemik endeks son zamanlarda sürekli duyduğumuz ve önemi giderek artan bir kavramdır. Vücudumuzun şeker ve yağ düzenlemesi büyük oranda insülin hormonuna bağlıdır. İnsülin salgısı ise kanımızdaki şeker miktarından etkilenir. Yani kan şekerinin yükselmesi insülin salgısının artmasını sağlar. Beslenme düzenimizde besinlerin glisemik endekslerinin düşük olması, kan şekerini ani olarak yükseltmemeleri tercih edilir. Hurma, şeker oranı yüksek olmasına rağmen glisemik endeksi düşük bir meyvedir. Yüksek demir ve mineral içeriği açısından gebelikte iyi bir besin olmasının yanında doğuma yardımcıdır. Hurmanın doğum sonrası olan kanamaları azalttığı saptanmıştır. Beslenmenin yanı sıra son zamanlarda yaşlanma karşıtı (antiaging) bakım ürünlerinde hurma çekirdeğinden yararlanılmaktadır. Tabi ki her meyvenin yararları olduğu gibi fazla tüketimi sonucunda olumsuz etkileri de olduğunu unutmayarak tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. 3-4 adet hurma 1 porsiyon meyveye denk gelir.

Anahtar Kelimeler:
Gamze Kalelioğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2

banner4

banner16

banner19

banner23

banner5

banner35

banner21

banner7

banner17

banner18