Özeldeki acil hasta ilave ücret için bilgilendirilecek

Kamu veya özele acil bir durum nedeniyle başvuran hasta, sağlık güvencesine veya ödeme gücüne bakılmaksızın kabul edilecek ve gerekli müdahale gecikmeden yapılacak...

Özel hastanede acil müdahale yapılan hasta, durumu düzeldiğinde tedavisine devam edilmesi gerekiyorsa ilave ücret konusunda ayrıntılı bilgilendirilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, özel hastanelerin acil sağlık hizmet sunumu hakkında genelge yayınladı.

Kamu ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran acil hastaların, sağlık güvencesine ve ödeme gücüne bakılmaksızın kabul edilmesi ve gerekli tıbbi müdahalenin gecikmeksizin yapılmasının zorunlu olduğunu bildiren Tosun, başvurulan hastanenin acil hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebeplerle acil sağlık hizmeti sunmaktan kaçınamayacağını belirtti.

Tosun genelgede, acil halin gerek bakanlık mevzuatında gerekse Başbakanlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatında, "Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren haller ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığında veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır" şeklinde tanımlandığını anımsattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre acil halin sona ermesi halinde, bundan sonra yapılacak işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin hasta veya yakınına bilgilendirme formu verilmesi gerektiğini bildiren Tosun, mağduriyetin önlenmesi amacıyla alınacak bu ilave ücret oranıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapılmasını istedi.

İLAVE ÜCRET ORANI

Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak ilave ücret alabiliyor.

#

18 Eyl 2013 - 12:23 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.