Rektör’den aşı yorumu: Yüzde 95’in üzerinde koruma sağlıyor

Almanya'dan getirilen koronavirüs aşısı Kocaeli'de sağlık çalışanları ve gönüllülere uygulanmaya devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü'ye de aşının ikinci dozu uygulandı.

Almanya’dan getirilen ve COVİD-19’a karşı büyük bir başarı elde ettiği söylenen Alman aşısının 2. Dozu uygulanmaya başlandı. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü’ye de aşının 2. Dozu uygulandı. Ardından açıklamalarda bulunan Hülagü aşı konusunda önemli detaylara değindi.

“VİRÜS MUTASYON GEÇİRSE DE…”

Öncelikle aşı çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Hülagü, "İlk gün biraz hafif bir ateş ve kırgınlık oluştu ama ikinci gün geçti onlar. İkinci dozda hafif bir baş ağrısı oldu ama ciddi bir yan etki olmadı. Aşıdan sonra hafif bulantı olabilir ama ciddi bir yan etki yok. Aşılarla ilgili çalışmalarda 2 aşı şimdilik önde gidiyor. Birisi Türk olarak gurur duyduğumuz bir arkadaşımızın çalışması. Alman aşısı olarak da bir genetik kodlamayla yapılan aşı. Bu aşının şöyle bir artısı var, ileride virüs bir mutasyon geçirse de bu aşı hemen ona reaksiyon gösteriyor.” dedi.

“YÜZDE 95’İN ÜZERİNDE BİR KORUMASI OLMASI BİZİ MUTLU ETTİ”

Sözlerine aşının 2. dozunun uygulandığını ve Alman aşısında büyük başarı elde edildiğini söyleyerek devam eden Hülagü; “Çin aşısı da 25 merkezde hala devam ediyor. Buradaki sıkıntı da 59 yaş üstüne aşı yapılmıyor. Biz tabii çok az sayıda 500-1000 kişi olarak gönüllü olarak katıldık. Tabii %95’in üzerinde bir koruması olması bizi mutlu etti. Bu gelen aşıların da Sağlık Bakanlığı tarafından test edildi ve uygun olmayan bazı sorunlar çıktı ama sanırım 2 hafta da böyle geçecek. Ay sonu itibariyle de aşı uygulamaları başlayacak. Önce sağlıkçılara uygulanacaktır sonrasında ise 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara uygulanacaktır. Temizlik, maske ve mesafe çalışmasını uygulamamız gerekiyor. Tabii daha meçhul olan şeyler var. Aşının koruyucu özelliği her bünyede nasıl seyir gösterecek, koruyucu özelliği nasıl olacak? Bunları henüz bilmiyoruz. Bunları yaşayarak öğreneceğiz ama bir yıl daha temizlik, mesafe ve maske kurallarını uygulamamız gerekecek.” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTEMİZİN İKİ KATINI COVİD-19’A AYIRDIK”

Ülkemizde üretilen ve geliştirilen Türk aşısı hakkında da konuşan Hülagü; “Aşı bizde neden geç gidiyor diye düşünülebilir. Önce hayvanlara yapılıyor Türk aşımız. Ne kadar doz verilmesi gerekiyor, toplumsal yaygınlıkta nasıl uygulanması gerekiyor bunların çalışmalarını yapıyoruz. Bu öyle bir haftada hallolacak bir şey olmuyor ne yazık ki. Savunma Sanayi’deki başarımızı Sağlık sektöründe de solunum cihazlarıyla gösterdik. Aşıyla birlikte harcama kalemlerini kontrol altına alıp kendi ülkemizde üretilecek konusu çok önemli. Üniversitemizin iki katını COVİD-19’a ayırdık. Bu pikin yasaklama sonrası 1 hafta- 10 gün sonra aşağılara inmesini bekliyoruz. İnsanların artık gezme işlerine bir son vermesi gerekiyor. Aşıdan hiç korkmaya gerek yok. Yıllardan beri birçok aşı yapılıyor. Korksak kendimize yaptırmazdık. Eşim, çocuğum kızıma bu çin aşısını yaptırdık.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

05 Ara 2020 - 14:10 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.