TÜRK EKONOMİSİNDEKİ GÜVEN KIRGINLIĞI VE OPORTÜNİSTLER

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalı haller ve kırılmalar bizlere bazı kavramları öğretti. Bu kavramlardan birisi Oportünizm. Kelime manası ile güç durumlar karşısında, davranışlarını ahlak ilkelerine ya da düzenli bir düşünceye göre değil, kişisel çıkarlarına en uygun düşecek biçimde ayarlayan tutum anlamına gelen günümüz Türkçesi ile “Fırsatçılık” teriminin fiili halini görmekteyiz.

Piyasada iş gören çoğu firma ekonomik durumları iyi olmasına rağmen kurdan faydalanmak için ülke ekonomisini bahane ederek güven kırgınlığına neden oluyor.

Aslına bakılırsa bu fırsatçılığın doğmasına neden olan AK Parti Hükümetinin ekonomi politikasını çok fazla göstermiş, belirtmiş ve herhangi bir mahallenin işportacısına bile öğretmiş olmasından kaynaklı.

Nasıl mı?

2001 yılında Hazine Türkiye Cumhriyet Merkez Bankası (TCBM) hissedarlığını %51’den %55’e çıkardı. Buna devlet bankalarının hissedearlığını da katarsak %70 küsürat bağımsızlığını eline almış bir merkez bankası var.

Yani bugün Cumhurbaşkanımız her ne kadar “Merkez Bankası bizden bağımsızdır”da dese Başkanının kendisi tarafından atanmasını herkes biliyor. Tabi bu durum şunu teşkil ediyor ve güncel de yaşadığımız bir olay; Cumhurbaşkanımızın “bizden bağımsızdır” açıklamasından sonra sokaktaki altın ve $ gömerler Merkez Bankasının faiz yükseltme kararını alacağını anlamış oldu ve paralarını o yönde yönettiler.

-Kimisi Merkez faiz yükselticek dedi parayı bankaya gömdü ve faizden yararlandı.

-Kimisi de” faiz yükselecek $’da ani düşüş olacak paramı çekeyim tekrar yükselecek” diyerek 6.50’den çekerek karar sonrası 6.15’den yine $ yaptı. 40 kuruştan 4 milyon tl kazananlar gurubu...

-5 $’dan aldığı malzemeyi elinde stok yapıp, üçbeş yazar müsveddelerini takip ederek doların yükselmesini bekleyen, halkın talebini karşılamayan firmalardan hiç bahsetmiyorum bile.

Bu durumlar iç ticaretimizde büyük kırgınlıklar oluşturduğu gibi büyük işlere de atılmaya olan cesareti ortadan kaldırıyor ve ülke iyiden iyiye ekonomik bozukluğa gidiyor. Maalesef ki vatandaşlarımızdan yerli olmayan bu şahıslar ilk önce milli duruş sergileyecek ve ülke çıkarlarını şahsi çıkarlarının önüne geçirecek. Geçiremiyorlarsa da Hükümet ekonomi politikasını gizliden yürütmek zorunda yoksa bu formül yazınında başında dediğim gibi artık işportacının bile elinde.

Bakan Albayrak’ın açıklamasına göre “ Geçen yılın temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,7 iken, bu oran Temmuz 2018'de yüzde 70,1'e yükseldi. Ağustos rakamları daha da iyi geldi. Ağustos 2017'de yüzde 69,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ağustos ayında yüzde 83,3'e çıktı.” Oportünistler bu formülleri kullandığı müddetçe üretimde iyileşmeye giden bir ülke olarak patinaj çekmek zorunda kalacağız.

Cumhurbaşkanımızın “Ekonomik kriz yok” açıklamasından muhalif kesimlerin hatta bazı iktidar kesiminin bile çıkaramadığı bir hamle var. Konkordato ilan eden çoğu firma listesinin Cumhurbaşkanımızın önüne gitmeyeceğini düşünen bence hemen bu işi bırakmalıdır. Durumun hassasiyetini gören Recep Tayyip Erdoğan, ticari ilişkilerdeki öngörülememezliği ve güvensizliği ortadan kaldırmak için bu cümleyi kurmasını düşünemeyenler bu işi bırakmalıdır.

Sanayi kenti olan Kocaeli’mizde bu durumun fiili hali bugün daha da etkin gözükmekte. Market raflarındaki ani fiyat artışları, nakliyecilere lastik sıkıntısı çıkaran stokçular, dolar kuru diyerek zam yapan berber...

Milli şuurundan tasfiye etmiş fırsatçı güruhlara en net cevabı da kriz var deyip işçilerinin maaşına zam yapan milli firmalarımız veriyor. Bu firmalarımızın isimlerini vermeyeceğim, kamuoyu zaten biliyor.

Üretim yok demeden önce ne kadar yerli olduğumuza bakmadan eleştiren fakat her fırsatta çıkarını düşünen şahsiyetler dün olduğu gibi bugün de ağzını Türkiye’nin ekonomik durmundan çekmelidir.

Nitekim 2013 Mayıs ayının Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekonomik kalkınma ayı olduğu pek çok kesimce bilinmekte. İki ay sonra çıkan Gezi Olayları’ da bilinmekte.

Demem o ki;

Krizden fırsat çıkarmak isteyen güruhlar aynı zamanda bu ülkede çok krize neden oldular ve şimdi yara yemiş aslana bir kurşun sıkmaya çalışıyorlar. Bilerek ya da bilmeyerek....

O aslan ayakta da sizler nerede olacaksınız kim bilir...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ümit Rende - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.

01

doktor - devletin yada hükümetin krizlerde fırsatçılara tanıyacağı imkanı halkın kamuya borçlarını tamamını yada bir kısmını karşılıksız silmesi ile daha çabuk atlatabilir mesala bilisayarınız bozulsa reset atsanız belki bazı verileri kaybedersiniz ama bilgisayar daha verimli daha hızlı çalışır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Eylül 22:19