DP WORLD YARIMCA, KÖRFEZ’İ İPEK YOLU'NA BAĞLIYOR

DP World Yarımca Limanı Demiryolu bağlantısının açılış töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Turhan, “Bu vizyonun özel sektörle paylaşılması ülkemiz adına gurur vericidir” dedi.

DP WORLD YARIMCA, KÖRFEZ’İ İPEK YOLU'NA BAĞLIYOR
DP WORLD YARIMCA, KÖRFEZ’İ İPEK YOLU'NA BAĞLIYOR
+1
Haber albümü için resme tıklayın

İzmit Körfezi'nde 2015'den beri faaliyet gösteren DP World Yarımca Limanı bir ilke imza attı. Liman demiryolu ağına bağlandı ve Çin’e kadar kesintisiz taşımaya imza attı. DP World Yarımca bu sayede Türkiye'nin demiryolu olan her köşesine hizmet vermenin yanı sıra, Kars-Tiis-Bakü Demiryolu ile Hazar Denizi'ne, oradan da Çin'e bağlanmış oldu. Belli başlı hat seferlerinin uğrağı DP World Yarımca artık demiryolu bağlantısıyla Türkiye'de rayların ulaştığı her yere hizmet verecek. İnşaatına Ocak ayında başlanan demiryolu bağlantısı, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı ve düzenlenen törenle hizmete girdi.

AÇILIŞA GENİŞ KATILIM

DP World Yarımca Limanı Demiryolu bağlantısının açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Vali Hüseyin Aksoy, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Erol Arıkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Körfez Belediye Başkanı ŞenerSöğüt, Deniz Ticaret Genel Müdürü Halil Yıldız, Deniz İç Suları Genel Müdürü Taner Keskin, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Erda Ermut, DP World CEO’su Kris Adams, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar,Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş ve çok sayıda davetli katıldı.

RAYLARI DENİZLERLE BULUŞTURDU

Açılış törenine ev sahipliği yapan DP World Yarımca CEO'su Kris Adams, tören esnasında gerçekleştirdiği konuşmasında demiryolunun Kars-Tiis-Bakü hattı ile İpek Yolu üzerinden Çin'e de bağlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti; "Böylece limanımız, Orta Koridor üzerinden Avrupa ülkelerine açılan bir kapı özelliği de kazanmış olacak". Adams, DP World’ün Kazakistan'daki Aktau ve Korgas limanlarına yönetim danışmanlığı verdiğini belirterek; “Çin pazarının Avrupa'ya bağlanmasında kritik rol oynayan limanımızın Türkiye'nin stratejik konumlamasına da katkıda bulunacağına eminim” şeklinde konuştu.

600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTIK

Kris sözlerinin devamında, “Türkiye; 80 milyonluk geniş ve genç nüfusu, güçlü bir yerel altyapı yatırımı ortamı, yüksek büyüme oranları, önümüzdeki 5 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefi ve konteynerleşme yönündeki ilerlemesi gibi birçok özelliğiyle, hızla gelişen bir ülke olarak küresel ağımız içerisinde önemli bir yere sahip. Bu yüzden 550 milyon doların üzerinde maliyet ile kurulan DP World Yarımca’ya önümüzdeki altı ayda yapacağımız 50 milyon dolarlık yatırımla toplam 600 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Türkiye’nin ithalatını ve ihracatını taşımaya talibiz. Uzun vadede ekonominin büyümesine yardımcı olmak için buradayız. Bu kapsamda da liman operasyonlarımız ve insan kaynağımıza yatırım yapıyor, müşteri ve tedarikçilerimize global tecrübe ve bilgimizden de destek alarak, zaman ve maliyet konularında etkin çözümler sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘’BU İVME TESADÜF DEĞİL”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise ”Türkiye’nin son 17 yılda yakalamış olduğu ivme, bir tesadüf değildir. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ile birlikte Türkiye’nin stratejik konumu, dinamik nüfusu ve sahip olduğu nitelikli işgücü, ülkemizi cazip bir yatırım ve lojistik merkezi haline getirmiştir. Bu demiryolu açılışıyla birlikte, Yarımca’nın Türkiye’de demir yolu ağı olan her köşeyle bağlantısına vesile oluyoruz. Amacımız sadece liman ya da demiryolu yatırımlarını artırmak değil. Bizim hedefimiz Türkiye’de faaliyet gösteren yatırımcılarımızın ülkemizin her bir köşesine ve tüm dünyaya ulaşımını sağlamak. Yatırım Ofisi olarak, DP World gibi çok yönlü projelere her zaman öncelik verdik bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu

“TÜRKİYE YÜKSELEN YILDIZ OLACAK”

Ermut’un ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Tarihi bir günde burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yeni İpek Yolu bağlantısına kavuşmuş olacağız. Bu yatırıma katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Bu hat büyük önem arz ediyor. İlimizde 200 bin birim kamyon girişi var. Karayolu içinde lojistik hattı yapmamız hayati bir önem arz ediyor. Türkiye geleceğin yükselen yıldızlarından biri olacak. Onun için iltisak hatlarının arttırılması gerekiyor” dedi

DP WORLD ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Büyükakın’ın ardından konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “Kocaeli Türkiye’nin önemli bir kenti. İzmit Körfezimizde 34 liman bulunuyor. Elleçlenen yük miktarı ise 73 milyon ton. DP World bu çalışmalara önemli katkı sağlayacaktır. Lojistik maliyetlerin düşürülmesi büyük önem taşımaktadır. Bu yatırım buna katkı sağlayacaktır. Bölgemizde ticaret yapan çok sayıda kişi ve kurumu da etkileyecektir. Dış ticaretin yüzde 18’i Kocaeli’de gerçekleştiriliyor. Bu yatırımın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bölgemize ve ülkemiz hayırlı olsun” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Sınırlarının yüzde 70’ten fazlası denizlerle çevrili olan bir ülkede yaşıyoruz. Ulaşım ağının tam ortasındayız. Ulaşıım modern dünyada ekonomik çarkın temelidir. Ulaşım altyapısını tesis ediyoruz. Entegrasyon yapmayı işin kendisi kadar önemsiyoruz. Bu şekilde yapıldığında üretilen değer katlanarak artmaktadır. Bunların yalnızca kamu eliyle gerçekleşmeyeceğini bildiğimiz için serbestleştirme politikalarının önünü açtık. Özel sektör gücümüze güç katsın dedik. Bugün burada olan da tam anlamıyla budur. DP World Yarımca Limanını ana demiryoluna bağlamayı başardı. Bu ülkemizde bir ilk aslında” dedi.

“ÜLKEMİZ ADINA GURUR VERİCİ”

“Yarımca Limanı doğrudan Çin’e bağlanıyor” diyen Bakan Turhan, “Demiryollarımızı yeni bir anlayışla ele aldık. 133 milyar TL yatırım yaptık. Yılda ortalama 135 kilometre demiryolu yapma başarısını sağladık. Hızlı tren hatları inşa ediyoruz. Çalışmalarımızdevam etmektedir. 11 adet lojistik merkezi açtık. Toplam 204 kilometre iltisak hattı yapılmasını planladık. Bugün açtığımız hatla Yarımca Limanı değerine değer katmaktadır. Bu vizyonun özel sektörle paylaşılması ülkemiz adına gurur vericidir. Bu hattın yapımında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

EKONOMİK VE GÜVENLİ ULAŞIM

Kocaeli-İstanbul arasındaki demiryolu hattına bağlanan iltisak hattı bir kilometre uzunluğunda. Blok tren işletimine uygun yapılan hat yüklü vagonları rıhtıma kadar ulaştırıyor. En gelişmiş teknolojileri kullanan DP World Yarımca limanı, burada uzaktan kumandalı vinçleriyle doğrudan vagonlara yükleme ya da vagonlardan boşaltma yapabiliyor. Demiryolu bağlantısıyla birlikte DP World Yarımca Terminali başta Ankara, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya olmak üzere rayların uzandığı her yere gidecek. Sevkiyatı genellikle demiryolu ile yapılan maden filizi, mermer ve makinalar limana, oradan da hat gemileriyle dünyanın her yerine ekonomik ve güvenli bir şekilde ulaşacak.

30 Tem 2019 - 14:08 - Güncel



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.