268 gün sonra ilk buluşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'da 268 gün sonra bir görüşme gerçekleştirdi. Putin "darbenin karşısında olacağız." derken Erdoğan, "İkili ilişkiler olumlu sürece girdi." dedi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki krizin ardından 268 gün sonra Rusya'nın St. Petersburg kentinde bir araya geldi. Görüşme öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. İki lider bu sırada açıklamalarda bulundu. Liderlerin görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Heyetler arası görüşme ise halen devam ediyor.

Erdoğan ile Putin arasındaki tarihi zirveye ilişkin şu detaylar öne çıktı:

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, St. Petersburg havalimanında Türk işçiler tarafından karşılandı.

- Tarihi buluşma, "Çarlar köyü" olarak bilinen bölgedeki Konstantin Sarayı'nda gerçekleşti.

- Görüşme 1 saat 6 dakika rötarlı başladı, yaklaşık 1.5 saat sürdü.

- Türk ve Rus heyetlerin oturacakları yemek masasına koyulan porselen tabakların ortasına Erdoğan ile Putin'in tokalaşma pozunun resmedildiği görüldü.

"İYİ NİYET İFADESİDİR"

Putin görüşme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada "Geçen sene kasım ayında Rus askerlerin öldürülmesinden sonra ilişkiler düşük seviyeye alçaldı. Şu an Türkiye'nin iç siyasi durumu son derece zorlu. Türkiye'nin bu zorlu günlerinde buraya gelerek ziyarette bulunmanız iyi niyetinin ifadesidir. Bu gelişmeler her iki ülkenin hayrına olacaktır." dedi.

"SİZİ ARAYAN İLK LİDERLERDEN BİRİYİM"

Açıklamalarına devam eden Putin, "Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi arayan ilk liderlerden bir tanesi olduğumu biliyorum. Ve tekrar bizim ilkesel tavrımızı dile getirmek istiyorum. Biz her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşı olacağız. Aynı zamanda Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini, siz ülkenin başındayken üstesinden geleceğine inanıyorum. Bugün hem başbaşa, hem de genişletilmiş durumda ilişkilerimizi ele alma fırsatımız olacak. Bu arada ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeniden kurulması ve terörle mücadele konuları ele alınacaktır. Tekrar böyle bir fırsatımız olduğuna çok seviniyorum, hoşgeldiniz diyorum" diye ekledi.

"BİZİ ARAMANIZ HEPİMİZİ MUTLU ETMİŞTİR"

Erdoğan ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Böyle bir hassas döneminde sizlerin bu randevuyu vermeniz hakkında çok teşekkür ediyorum. Aslında planlamamız malum G20 zirvesiydi. Tabi o malum olaydan sonra onun süratle bir araya gelmemize vesile olması nedeniyle gerçekten teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki şimdi atacağımız ve attığımız adımlarla çok daha farklı sürecin içerisine gireceğiz. Tabii 15 Temmuz darbe girişiminde gerçekten ertesi gün sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de tüm halkımızı mutlu etmiştir.

"İKİLİ İLİŞKİLERİMİZ OLUMLU NOKTAYA GELDİ"

Pazar günü de İstanbul'da yapılan dev miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi ve darbelere karşı durmaları konusunda çok anlamlıydı. Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare toplantılarına başlayacağımız için çok mutluyuz. Aramızda masada olan bir çok ikili ilişkilerimiz var. İkili ilişkilerimiz olumlu noktaya gelmiştir. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne de yardımcı olacaktır. Ben tekrar çok teşekkür ediyorum."

YAKLAŞIK 1 BUÇUK SAAT GÖRÜŞTÜLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki tarihi görüşme yapılan açıklamaların ardından başladı. İki lider yaklaşık 1 buçuk saat görüştü. Heyetler arasındaki görüşme ise devam ediyor.

268 GÜN SONRA İLK KEZ

Erdoğan ve Putin en son 15 Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelmişti. 24 Kasım 2015'te ise Rus uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke ilişkileri gerilmişti.

TARİHİ ZİRVE, KONSTANTİN SARAYI'NDA

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı St. Petersburg şehrinin dışında yer alan ve "Çarlar köyü" olarak bilinen "Strelna" bölgesi içindeki Konstantin Sarayı'nda ağırlıyor.

1797 yılında Rus Çarı Petro'nun emriyle inşa edilen saray daha sonra oğlu ve bir sonraki Rus Çarı Konstantin'e hediye edildi. Bu tarihten beri de adına Konstantin Sarayı deniyor.

09 Ağu 2016 - 17:57 - Politika



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gündem Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gündem Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gündem Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gündem Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.